Vleesmolens. Waar moet je op letten?
De vleesmolen is een onmisbaar keukengerei voor elke jager. Optimaal gebruik van de prooi is hier het devies, want zelfs nogal onpopulaire wilddelen zoals balken, bladeren, delen van ribben of natuurlijk hele stukken uit de poot kunnen hiervoor worden gebruikt. Op deze manier kun je een grote verscheidenheid aan lekkernijen uit lokaal hertenvlees toveren. Of het nu gaat om braadworst, hertenburgers of zelfgemaakte bolognesesaus - met een vleesmolen is veel mogelijk.
Als je een vleesmolen wilt kopen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden om het juiste apparaat voor jouw behoeften te vinden. Dit artikel wilt je laten zien wat belangrijk is bij het kopen van een vleesmolen en je helpen het juiste model te vinden uit het grote aanbod aan vleesmolens. Van het moderne instapmodel tot de professionele roestvrijstalen vleesmolen met voorsnijder, iedereen vindt hier wat hij zoekt.
Type gehaktmolen
Er zijn twee soorten gehaktmolens: handbediend en elektrisch. Handmatige vleesmolens worden met de hand bediend en zijn daarom minder krachtig. Elektrische vleesmolens hebben een stroomvoorziening nodig en zijn sneller en krachtiger, waardoor je grotere hoeveelheden vlees kunt verwerken. Een ander voordeel is dat je beide handen vrij hebt om te hakken. Bij Landig hebben we alleen elektrische vleesmolens, omdat deze zich het best hebben bewezen in de wildkeuken.
Prestaties van de gehaktmolen
Het vermogen van een elektrische vleesmolen wordt uitgedrukt in watt. In theorie geldt: hoe hoger het vermogen, hoe sneller en krachtiger de vleesmolen kan werken. Er zijn echter ook vleesmolens met directe aandrijving en vleesmolens met een versnellingsbak. Gehaktmolens met directe aandrijving werken zonder tandwielkast; het motorvermogen wordt rechtstreeks op het snijblad overgebracht. Dit heeft als voordeel dat de vleesmolen zeer efficiënt is en iets minder stroom verbruikt. Gehaktmolens met een versnellingsbak brengen een hoger koppel over op het snijblad. Dit heeft als voordeel dat de vleesmolen constanter of soepeler draait en ook overeenkomstige krachtreserves heeft in het geval van hardere/taaiere partijen vlees. Er moet ook worden opgemerkt dat niet elke vleesmolen geschikt is voor continu gebruik. Een andere richtwaarde is de zogenaamde 'technische doorvoer', die wordt uitgedrukt in kilogram per uur. Dit beschrijft een parameter die verband houdt met de volumestroom van de diameter van het hulpstuk en de voedingssnelheid van de worm. Hoeveel kilo vlees per uur met de vleesmolen kan worden verwerkt, kan hier alleen theoretisch worden afgeleid.
Het snijsysteem
Het kruismes van een vleesmolen is bepalend voor de kwaliteit van het gehakt. Het moet gemaakt zijn van hoogwaardig roestvrij staal en scherp zijn. Vervangende messen kunnen het beste bij de fabrikant worden besteld. Gehaktmolens voor professioneel gebruik, zoals de WD 300, hebben standaard een voorsnijder en dus een dubbel snijsysteem. Dit garandeert een schone peesvoorsnijding en een verkorting van de verwerkingstijd met minstens 30%. Gehakt of tartaar kan verwerkt worden zonder te pletten of te verhitten. Verschillende geperforeerde schijven maken het ook mogelijk om de fijnheid van het gehakt te variëren. In hoogwaardige vleesmolens zijn alle onderdelen van het snijsysteem (hulpstuk, worm, mes, geperforeerde schijven en wartelmoer) gemaakt van roestvrij staal en dus duurzaam en gemakkelijk schoon te maken.