Zelfgemaakte wilde cannelloni uit de gehaktmolen
Maak je eigen wilde cannelloni - het is supermakkelijk met de juiste apparatuur.
Het vullen van de cannelloni met de hand of met een vulzak kan best lastig en onhandig zijn. We hebben niet alleen een heerlijk recept, maar ook een truc voor je om de cannelloni gemakkelijk te vullen met een vleesmolen en worstvuller!
Ingrediënten
ca. 1 kg hertenvlees (hertennek)
2 wortelen
3 uien
2 teentjes knoflook
2 lepels tomatenpuree
400 g hele tomaten of grove tomaten uit blik
Een beetje water met groentebouillon
olie
1 snufje suiker
Zout, peper, Italiaanse kruiden (vers of gedroogd)
Cannelloni
30 g keukenzout (of zout voor het bakken, zie 3.)
Kruidenmix wildgehakt
2 theelepels zout
½ theelepel peper
1 theelepel zoet paprikapoeder
½ theelepel paprikapoeder
Een beetje tijm
Er is niet veel nodig voor de wilde cannelloni.
Bereiding
Snijd het vlees bij en snijd ze door bij het ellebooggewricht.
Maak de nek van het hert eerst goed schoon en snijd de neklappen dan in kleine stukjes. Meng het fijngesneden vlees goed met de kruiden zodat er geen kruidenresten achterblijven.
Om het gehakt nog meer bite te geven, haal je de gekruide stukken wildvlees door de vleesmolen met een middelgrote snijschijf.
Snijd vervolgens de wortels (en eventueel de bleekselderij), uien en knoflook in fijne blokjes en bak deze kort in een pan. Meng het gesauteerde groentemengsel met het hertenvlees.
De cannelloni vullen met de trechter voor worstvulling
Er wordt een slimme truc gebruikt om de cannelloni te vullen: De grootste geperforeerde schijf op de vleesmolen wordt geselecteerd en de kleinste worstvultrechter wordt op de vleesmolen gemonteerd. Op deze manier kunnen de cannelloni gemakkelijk en moeiteloos direct vanuit de vleesmolen worden gevuld. De cannelloni worden op de worstvultrechter geplaatst en tijdens het vullen wordt er altijd een kleine hoeveelheid gehakt aan het hulpstuk toegevoegd.
Tip: De vleesmolen is nog eenvoudiger te bedienen met de voetpedaalschakelaar. Zodra het pedaal wordt losgelaten, stopt de vleesmolen onmiddellijk.
De tomatensaus
Zodra de cannelloni gevuld zijn, maak je de tomatensaus. Om de tomatensaus te maken, snijd je een kleine ui en een teentje knoflook fijn. Fruit eerst de ui in een pan en voeg dan de knoflook toe. Doe dan 2 theelepels tomatenpuree in het midden van de pan en bak even mee. Voeg een scheut rode wijn toe om de pan af te blussen.
Voeg nu de blikken grove tomaten toe met een snufje suiker. Breng de tomatensaus op smaak met zout, peper en Italiaanse kruiden en breng aan de kook. Als de saus te dik is, voeg dan een beetje water met groentebouillon toe.
De gevulde cannelloni worden in lagen in een ovenschaal gelegd. Voeg na elke laag pasta een laag tomatensaus toe. Het is aan te raden om de schaal tot aan de rand van laagjes te voorzien.
Eventueel kan tussen de lagen ook een béchamelsaus zoals bij lasagne worden gebruikt.
Laat de ovenschotel 30-40 minuten garen in een voorverwarmde oven op 200°C (heteluchtoven). Ongeveer 15 minuten voor het einde van de bereidingstijd kan je er eventueel geraspte kaas over strooien.