Wildkamer en snijruimte inrichten

Bij de wildverwerking is hygiëne van het grootste belang. Een goed uitgeruste wildkamer speelt daarbij een belangrijke rol. Wat u moet weten over de inrichting van een snijruimte vertellen wij u op deze pagina.

1. De ruimte-scheiding

Een scheiding van de ruimtes voor het uit de huid halen en voor verdere verwerking moet aanwezig zijn.

2. De vloer

Voor de wildkamer is een vloer van waterdicht, stevig, gemakkelijk te reinigen en desinfecteren materiaal dat niet kan rotten aan te raden.

Gladde tegels zijn perfect geschikt voor de wildkamer.

3. De ramen

De ramen van de wildkamer moeten van corrosiebestendig metaal of kunststof zijn.

4. De muren

De muren moeten licht, glad en tot een hoogte van 2 meter afwasbaar zijn. Ook hier raden we bij voorkeur gladde tegels aan.

5. Wateraansluiting

Lopend warm en koud water zijn een basisvoorwaarde. Een waterafvoer moet absoluut aanwezig zijn. De afvoeren moeten daarbij bedekt en geurvrij zijn. Ook moet er een drukbestendige slang met reinigingspistool klaar liggen voor het reinigen van de wildkamer en -koeling.

6. Verlichting

De ontwijdingsruimte moet goed verlicht zijn en beschikken over een ventilatie- en ontluchtingssysteem.

7. Schoonmaak en hygiëne

Essentieel zijn vooral voldoende schoonmaak- en desinfectiemogelijkheden. Zeep- en desinfectiemiddeldispensers van roestvrij staal, wandhouder voor papierrollen of handdoekdispensers, evenals een messensterilisator complementeren de uitrusting en stellen schoon en hygiënisch werken in de wildkamer mogelijk.

8. Ongediertebestrijding

Bescherming tegen ongedierte en insecten is een absolute must. Vooral voor de zomer zijn vliegengordijnen aan de ramen aan te raden.

9. Spoel- en wasbak

Om schoon te kunnen werken moet er een wastafel of spoelbak met warmwateraansluiting aanwezig zijn. Deze moeten bij voorkeur uitgerust zijn met een contactloze sensorarmatuur of voetbediening.

10. Ophangvoorziening

Ophangvoorzieningen zoals een galg of draaiarm voorkomen dat wildvlees in direct contact komt met de muren of de vloer. Met behulp van een elektrische takel of kettinglift kan bovendien zwaar wild zelfstandig worden opgehangen en naar de koeling worden gebracht.

Hangsystemen maken een rugvriendelijke, ergonomische werkomgeving in de wildkamer mogelijk.

11. Werktafels

Schoon werken is mogelijk op metalen werktafels en oppervlakken waar het wildvlees hygiënisch verwerkt kan worden. Hier zijn werktafels van roestvrij staal aan te raden.

12. Snijplank

Voldoende kunststof snijplanken waarop het wildvlees gemakkelijk kan worden gesneden, garanderen een nauwkeurige en schone verwerking.

13. Afval

Het wildvlees dat niet voor menselijke consumptie bestemd is of andere afvalstoffen moeten worden bewaard in een waterdichte en corrosiebestendige container, bij voorkeur van roestvrij staal.

14. Weeginrichting

Een geschikte analoge weegschaal of elektronische hangweegschaal is essentieel. Er moet ook een keuken- of verkoopweegschaal in de slachtruimte aanwezig zijn, die het gewicht van de gebruiksklare porties nauwkeurig bepaalt.

15. Vacuümverpakking

Een krachtig vacuümapparaat, dat wildvlees schoon en hygiënisch vacuüm verpakt en zo extra bescherming biedt, is tegenwoordig onmisbaar in de slachtruimte, want kwaliteit zet zich door en wordt zowel bij eigen genot als door de afnemer hoog gewaardeerd. Ook is het belangrijk om de vacuümzakken direct te labelen, bijvoorbeeld met een etiket voor onmiddellijke aanduiding van wildsoort, gewicht en datum.

16. Wildkoeling

Vergeet niet dat een hoogwaardige wildkoeling in de wildkamer essentieel is, waarin het wildvlees in de huid tot een week kan rijpen en daardoor mooi mals wordt. Dit kan een wildkoelcel of ook een ruimtebesparende wildkoelkast zijn.

17. Gereedschap

Een basisuitrusting van messen is absoluut noodzakelijk. Extra gereedschap zoals een zaag, ribbentrekker, veiligheidshandschoenen, een gemakkelijk te reinigen werkschort, etc. vergemakkelijkt het werk en biedt de nodige veiligheid.
 
 

iDEAL PayPal Bancontact Visa Maestro Master Card OB